در عصر حاضر جدایی از رایانهها به امری غیر ممکن تبدیل شده است، روزانه افراد بسیاری برای انجام فعالیتهای شخصی، اداری، سرگرمی و… از رایانهها استفاده میکنند اما باید بدانیم در صورت استفادهی غیر اصولی از کامپیوتر امکان بروز صدمات جبران ناپذیری برای اعضای بدن وجود خواهد داشت که با رعایت چند توصیهی ساده میتوان آنها را به حداقل رساند، در ادامه با همیار آی تی همراه باشید تا با هم به بررسی این نکات پرداخته و شیوهی صحیح استفاده از رایانهها را بیاموزیم.

برای اینکه بتوانید به صورت درست از رایانهی خود استفاده کنید باید مجموعهای از نکات ارگونومیک و سلامت محور را رعایت کرده و به آنها عمل کنید، رعایت این نکات به شما کمک میکند سالیان سال بدون هیچگونه مشکلی از کار با رایانه و اینترنت لذت ببرید.
مراقبت از چشمها
یکی از مهمترین اعضای بدن که هنگام کار با رایانه فشار زیادی به آنها وارد میشود چشمها هستند، سیویاس یکی از عوارض چشمی میباشد که هنگام کار با رایانه پدید میآید، برخی از نشانههای این عارضه شامل خشکی چشمها، ریزش اشک، خستگی چشم، تاری دید و احساس سوختگی در چشمها میباشند، خیلی از افراد هنگام انجام امور تخصصی به صفحهی مانیتور خیره شده و برای مدت زیادی پلک نمیزنند، اما باید بدانیم این عادت موجب بروز مشکلات بسیاری در شبکهی داخلی چشم شده و باعث خشک شدن سطح خارجی چشمها میشود، همواره سعی کنید هنگام کار با رایانه به طور مداوم پلک بزنید.
یکی دیگر از ضررهای خیره شدن به نمایشگر رایانه امکان بروز دوربینی در چشمها میباشد، سعی کنید هر چند دقیقه یکبار به نقطهای در دور دست خیره شده و برای چند لحظه بر روی آن تمرکز کنید و مجددا کار خود را از سر بگیرید.
دستان خود را کاملا کشیده نگه دارید، مانیتور شما باید چنین فاصلهای نسبت به چشمان شما داشته باشد!
نور و زاویه مناسب
محلی که رایانهتان را در آنجا قرار دادهاید باید نور پردازی مناسبی داشته باشد، نور نباید آنقدر زیاد باشد که بازتاب آن در مانیتور مانع دید شما شود و نه باید آنقدر کم باشد که نور صفحه نمایش موجب خستگی چشمان شما شود، سعی کنید نمایشگرتان رو به روی پنجره نباشد، چراکه بازتاب نور میتواند باعث خستگی چشمان شما شود.
ارتفاع و زاویه مانیتور شما باید به گونهای تنظیم شده باشد که گردن شما به صورت مستقیم قرار بگیرد.
مراقبت از ستونمهرهها
اگر چند ساعت به طور مداوم پشت میز کامپیوتر خود بنشینید به طور ناخودآگاه احساس خستگی خواهید کرد، در این حالت کمر شما حالت انحنا به خود میگیرد، تکرار این حالت باعث بروز قوس در کمر و ستون مهرههای شما میشود و میتواند در آینده مشکلات بسیاری را به وجود آورد، بنابراین سعی کنید همیشه از یک میز و صندلی مناسب استفاده کنید، ارتفاع میز باید به گونهای باشد که آرنج دستان شما هنگام تایپ با کیبرد نسبت به بدنتان (به صورت افقی) زاویهی 90 درجه به خود بگیرند.
همچنین صندلی که از آن استفاده میکنید باید در قسمت پشتی خود برآمدگی مناسبی داشته باشد به طوری شکل ستون مهرهها را به خود بگیرد، شما باید هنگام نشتن بر روی صندلی احساس راحتی کنید، سعی کنید از صندلیهایی استفاده کنید که قابلیت تنظیم ارتفاع را داشته باشند، صندلی خود را به گونهای تنظیم کنید که هنگام نشستن بر روی آن زانوهای شما نسبت به بدنتان (به صورت افقی) زاویه 90 درجه ایجاد کند.
سعی کنید کاملا صاف جلوی کامپیوتر بنشینید به گونهای که علاوه بر احساس راحتی، کاملا بر روی رایانهی خود مسلط باشید، به هیچ وجه قوز نکنید!
شما میتوانید با صرف هزینهای اندک یک میز و صندلی مناسب برای خود تهیه کنید و از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنید!
مراقبت از مچ دست
یکی از مهمترین ابزارهایی که هنگام کار با رایانه از آن استفاده میکنیم ماوس (موس، موشواره) میباشد، هنگامی که ماوس را در دستتان نگه داشتهاید دست شما باید به صورت کاملا افقی و بدون زاویهی جانبی قرار گرفته باشد به طوری که همسطح و موازی با میز کامپیوتر باشد.
در مورد کار با کیبرد هم همین نکات را رعایت کنید، سعی کنید دستان شما به صورت افقی و بدون زاویهی جانبی در پایین دکمههای کیبرد قرار بگیرد، با رعایت این نکته سرعت تایپ شما نیز افزایش خواهد یافت!
سعی کنید تمام حرکات ماوس را به کمک دست خود انجام دهید بدون اینکه ساعد یا بازوی خود را حرکت دهید، در مورد تایپ هم سعی کنید مچ شما بر روی میز قرار گرفته باشد و تایپ را با انگشتان خود انجام دهید (تایپ 10 انگشتی)
توصیهی همیار آی تی: سعی کنید حدودا هر 30 دقیقه یکبار از صندلی خود بلند شده و به نقطهای در دور دست متمرکز شوید، کمی آب بنوشید و کمی نرمش کنید حال مجددا کار خود را از سر بگیرید!
همواره به یاد داشته باشید حفظ سلامتی خیلی مهمتر از کار، پول و سرگرمی است، پس خواهشمندیم این توصیههای ساده را رعایت کنید تا بتوانید سالیان سال از کار با رایانه و اینترنت لذت ببرید!
کامپیوتر چه تاثیری بر خواب انسان میگذارد؟
استفاده روزانه از دستگاه های الکتریکی بخصوص کامپیوتر میتواند بر کیفیت خواب تاثیر بگذارد. طبق بررسیهای وبسایت پزشکی آکادمی آمریکا، مردان و زنان بالغ بین ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب هنگام نیاز دارند اما بسیاری از مردم ممکن است کمتر یا بیشتر از این مقدار بخوابند که گاه این مسئله ناشی از استفادهی بیش از اندازه از کامپیوترهاست.

تحت تاثیر قرار گرفتن ساعت بیولوژیکی بدن
محققان اثرات استفاده از کامپیوتر در شب با تولید ملاتونین و دیگر پاسخ های فیزیولوژیک که ساعت بیولوژیکی را تحت تاثیر قرار میدهد را مورد بررسی قرار دادهاند. در این تحقیق، به شرکت کنندگان بالای ۲۵ سال برنامهی مشخصی برای خواب داده شد و البته قبل از خواب شرکت کنندگان موظف بودند تا در فضای تاریک با صفحه نمایش روشن و پر نور به کار با کامپیوتر بپردازند. طبق نتایج این آزمایش انجام کارهای هیجان انگیز و خسته کننده با کامپیوتر روشن در اتاق تاریک قبل از خواب باعث افزایش دمای بدن بیش از حد نرمال خواهد شد. بر اساس این تحقیق محققان بر این باورند که انجام یک کار هیجان انگیز قبل از رفتن به خواب ممکن است سطح ملاتونین بدن را نیز تحت تاثیر قرار داده که در خواب فرد تاثیر منفی می گذارد.
کم خوابی
زمانی که شما در خانه کار می کنید، احتمال آنکه بیش از حد معمول به انجام کارها در ساعات طولانی تر بپردازید بیشتر است. از سوی دیگر کار در خانه ممکن است در ساعات نا مناسب صبح خیلی زود یا شب دیروقت انجام شود. نتیجه آن می شود که بعد از چند هفته بدن شما تحریک پذیر، کرخ و انگیزهتان به انجام کار کاهش پیدا می کند. این بدان علت است که بدن شما با محرومیت خواب مواجه شده است. برای جلوگیری از این مسئله بهتر است خود را موظف به اجرای کارها طبق برنامه روزانه مناسب کنید و به آن پایبند باشید. هنگامی که بدن شما به مقدار مشخصی از خواب عادت کرده و از محرومیت خواب رنج می برد، سطح انرژی و عملکرد شما کاهش پیدا خواهد کرد.
ادامه دادن و اهمیت ندادن به مشکل خواب
محققان دریافتهاند که که مشکلات بد خوابی بیشتر در میان جوانان و مخصوصاً استفاده بیش تر از تکنولوژی و وسایل الکترونیکی است. طبق این تحقیق جوانان ساعات بیشتری در روز را در خواب هستند و کمتر در شب هنگام خواب کافی دارند. طبق این تحقیق ۶۱ درصد از شرکت کنندگان در این آزمایش که دچار مشکل در خواب هستند دست کم یکبار در هفته از لپ تاپ و کامپیوتر یک ساعت قبل از خواب استفاده کردهاند. ۵۵ درصد از افراد با مشکل بد خوابی نیز اذعان داشتهاند که هر شب یک ساعت قبل از خوابشان را به وبگردی مشغولند.
چراغ کامپیوتر
حتی زمانی که از کامپیوتر استفاده نمی کنید نیز ممکن است تحت تاثیر آن بد خواب شوید. اغلب کامپیوترها دارای چراغ هستند. نور کم و کوچک در تاریکی می تواند بر ساعت بیولوژیکی شما تاثیر بگذارد، حتی در حد خوابیدن با لامپ روشن اتاق می تواند موثر باشد. سعی کنید در هنگام خواب وسایل الکتریکی را از میدان دیدتان خارج کنید تا نور چراغ آنها مانع خواب راحتتان نشود.
شما یک گام جلوتر از دیگران باشید! اگر به آیتی و تکنولوژی علاقهمندید و دوست دارید سریعتر در این زمینه پیشرفت کنید، همین حالا به جمع 14,948 عضو همیار آیتی بپیوندید، دسترسی به تمام آموزشهای پریمیوم، دریافت جدیدترین آموزشهای کاربردی مرتبط با آیتی و استفاده از مشاورهی رایگان، برخی از مزایای عضویت در سایت هستند، شما نیز به کاربران همیار پیوسته و همین حالا وارد دنیای حرفهایها شوید... من هم میخواهم عضو ویژهی همیار شوم
اما بنده از زمانی 15 سالگیم پشت سیستم مینشستم و همیشه با خودم میگفتم نور مانیتور خوراک چشامه و الان بعد این همه سال واقعا چشام خداروشکر از هرکسی که اطرافمه بیناییش بهتره
به نظر من برخی از حساسیتها هم میتونه توی این زمینه اثر بزاره
من خودم ساعتهای فراوانی رو پشت سیستم میشینم چندین سال بود که توجهی به این نکات نداشتم، تا اینکه احساس کردم چشمهام داره ضعیف میشه و تاربینی رو احساس میکردم و اگه همونطور ادامه میدادم الان چشمهام خیلی ضعیفتر شده بود. کاری که بنظرم واجبه برای سلامتی چشم ها اینه که بین 30 تا 45 دقیقه یک بار از مانیتور برشون دارید، چشم ها رو برای 3 تا 5 دقیقه استراحت بدین، به نقاط دیگه نگاه کنید، چپ و راست کردن، بالا و پایین کردن، نگاه به نقطه دور، نگاه به رنگ های توی اتاق یا فضای کاریتون، و همچنین ماساژ آروم چشم ها با انگشتان دست خیلی کمک میکنه که چشم ها آسیب نبینن.
برای این کار هم با آلارم های گوشی یا کامپیوتر میتونید انجامش بدید، تنظیم کنید روی هر 30 یا 45 دقیقه یادآوری کنه.
ممنونمم از شما
دارم پرینت میگیرم به یک بنده خدایی نشون بدم قبول کنه شب پای کامپیوتر نشینه.
من که هر وقت پای کامپیوتر میشینم اصلا متوجه گذر زمان نمیشم ، اینم یکی از مضرات استفاده نادرست از کامپیوتره .
متاستفانه برای همه همینه