Search
Close this search box.

فریم‌ورک (Framework) در برنامه‌نویسی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

فهرست مطالب

نوشتن خطوط کد در برنامه‌نویسی برای افراد حرفه‌ای با تجربه کاری بالا نیز امری زمان‌بر است و ممکن است بسیاری از تسک‌های روتین و ابتدایی زمان زیادی را از تیم‌های برنامه‌نویسی بگیرد. به دلیل مشکلات این چنینی، فریم‌ورک در برنامه‌نویسی توسط خود برنامه‌نویسان و شرکت‌های مرتبط توسعه داده شده‌اند تا زمان کدنویسی تا حدود زیادی کمتر شده و بتوان زمان و هزینه‌ها را به بهترین شکل ممکن بهینه کرد.

چرا به فریم‌ورک در برنامه‌نویسی نیاز داریم؟

باید قبول کرد که برنامه‌نویسی و تولید بهینه‌ترین خروجی‌ها کاری دشوار و پیچیده است و این فرآیند نیازمند انجام تسک‌های مختلف به بهترین شکل است. نوشتن کدها، طراحی و تست نرم افزاری جزء بخش‌هایی است که شروع و به پایان رساندن آن نیازمند صرف زمان است.

فریم‌ورک در برنامه نویسی

در این بین، فریم‌ورک‌ها این امکان را فراهم می‌کنند تا برنامه‌نویسان بتوانند کنترل کامل فرآیند را به دست بگیرند و با خیال راحت به توسعه نرم افزار مشغول باشند. بسیاری از برنامه‌نویسان اعتقاد دارند که فریم‌ورک‌ها آینده برنامه‌نویسی و توسعه نرم افزارها را تشکیل می‌دهند و نقش اساسی آن‌ها اکنون هم در توسعه وب، اپلیکیشن، سیستم و هوش مصنوعی بیان‌گر این ادعا است.

می‌توان گفت، فریم‌ورک‌ها روح تازه‌ای به زبان‌های برنامه‌نویسی می‌دهند و در بسیاری از موارد قابلیت‌های نوینی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند. بنابراین، شاید بتوان توسعه نرم افزار را بدون وجود این ابزارها کاری دشوار و بسیار زمان‌بر دانست.

مزایای استفاده از فریم‌ورک در برنامه‌نویسی

البته، باید اشاره کرد که در دنیای زبان‌های کامپیوتری بسیاری از فریم‌ورک‌ها وجود دارند که شاید بعضی از آن‌ها زیاد مورد توجه متخصصان قرار نگیرند. با این حال، با نگاهی به فهرست ابزارهای توسعه می‌توان فریم‌ورک‌هایی را مشاهده کرد که به بخش جدایی ناپذیر توسعه کدها تبدیل شده‌ است.

مزایای فریم‌ورک چیست؟

مزیت مهمی که در مورد این ابزارهای توسعه کدها وجود دارد متن باز یا Open Source بودن بسیاری از آن‌ها است. برای نمونه، شما به فریم‌ورک‌های متعددی در برنامه‌نویسی وب دسترسی دارید که به صورت رایگان از طرف شرکت‌های معتبری مانند گوگل و فیسبوک ارائه شده‌اند. همین رایگان بودن و امکان همکاری در توسعه ابزارها منجر به محبوبیت و پیشرفت روز افزون آن‌ها شده است.

در ادامه می‌توانید مزایای بیشتر استفاده از فریم‌ورک در برنامه‌نویسی را مشاهده کنید:

  • امکان کدنویسی آسان‌تر و سریع‌تر
  • امنیت بهتر برای کدها
  • امکان توسعه نرم افزارهای حرفه‌ای و پیشرفته
  • قابلیت استفاده از دیزاین پترن‌ها و توسعه بر اساس آن‌ها
  • وجود پشتیبانی قدرتمند برای فریم‌ورک‌ها و راهنماهای جامع و کامل
  • جلوگیری از تکرار کدها و اتلاف در زمان
  • وجود قابلیت تغییر و توسعه فریم‌ورک‌ها و افزودن امکانات جدید به آن‌ها

تعدادی از زبان‌های برنامه‌نویسی و فریم‌ورک‌های معروف

برنامه‌نویسان می‌توانند از بین طیف وسیعی از فریم‌ورک در برنامه‌نویسی انتخاب کنند چرا که اکنون توسعه این ابزارها و پشتیبانی از آن‌ها توسط افراد متخصص انجام می‌شود. نکته مهم این است که این ابزارها بر اساس زبان‌های برنامه‌نویسی ساخته می‌شوند و شما می‌توانید برای زبان دلخواه خود از تعدادی از آن‌ها در پروژه‌های خود استفاده کنید.

بهترین فریم‌ورک‌ها

برای نمونه، فریم‌ورک جنگو(Django) برای توسعه وب و بر اساس زبان پایتون ساخته شده است و فریم‌ورک React بر اساس زبان جاوا اسکریپت و برای توسعه رابطهای کاربری وب ارائه شده است، در ادامه چند نمونه از معروف‌ترین ابزارهای قدرتمند برنامه‌نویسی معرفی می‌شود:

  • توسعه وب سمت سرور: PHP، Node JS، Flask، Django، Laravel، Express JS 
  • توسعه وب سمت کاربر: React JS، Angular JS، Vue JS 
  • توسعه اپلیکیشن موبایل: React Native، Flutter، Xamarin
  • دیتاساینس و هوش مصنوعی: Tensorflow، PyTorch، Numpy، Keras، Scikit-Learn

ویژگی‌های یک فریم‌ورک خوب برای پروژه‌های برنامه‌نویسی

تنوع بالایی در مورد فریم‌ورک در برنامه‌نویسی وجود دارد و تعدادی از آن‌ها قابلیت‌های عالی دارند و مورد توجه اکثر برنامه‌نویسان قرار گرفته‌اند. شاید بسیاری از توسعه دهندگان در انتخاب ابزارها دچار اشتباه شوند و مطمئنا انتخاب یک فریم‌ورک کامل از بخش‌های اصلی توسعه پروژه‌ها است.

فریم‌ورک برای توسعه وب

البته، انتخاب و یادگیری فریم‌ورک‌ها برای افرادی که جدیدا وارد دنیای برنامه‌نویسی شده‌اند نیز اهمیت زیادی از نظر صرف زمان برای یادگیری دارد. در ادامه نکات مهم برای انتخاب این ابزارها بیان می‌شود:

کارآمدی

در مرحله نخست، ابزار باید به صورت بهینه برای پروژه مورد نظر شما یا اهداف آینده شما کارآمد باشد و بتواند تمامی خواسته‌هایتان را برآورده کند.

پشتیبانی و وجود منابع کامل

هر یک از ابزارها دارای منابع رسمی و غیر رسمی هستند که برای یادگیری آن ابزار اهمیت ویژه‌ای دارند. باید گفت، بسیاری از فریم‌ورک‌ها وجود دارند که شاید شما به راحتی نتوانید منابع کاملی را برای یادگیری آن بیابید.

وجود جامعه توسعه دهندگان فعال

در دسترس بودن متخصصانی که روی توسعه ابزارها فعالیت می‌کنند و منبع مهمی برای رفع خطاها هستند، اهمیت بالایی دارد. مطمئنا ریسک بالایی در استفاده از فریم‌ورک‌هایی وجود دارد که پشتیبانی مناسبی ندارند و از طرف توسعه دهندگان معتبر ارائه نشده‌اند.

وجود معیارهای امنیتی مناسب

توسعه امنیتی فریم‌ورک در برنامه‌نویسی بخش اساسی این ابزارها است که امنیت نرم افزارها و اپلیکیشن‌ها را تامین خواهد کرد.

امکان یادگیری آسان

با نگاهی به محبوب‌ترین ابزارها متوجه خواهید شد که در کنار وجود پشتیبانی قدرتمند برای آن‌ها، در حالت کلی فهم و یادگیری آن‌ها نیز کار دشواری نیست.

تفاوت کتابخانه و فریم‌ورک

ممکن است شما نیز کتابخانه و فریم‌ورک در برنامه‌نویسی را اشتباه بگیرید اما این دو دارای تفاوت‌هایی هستند. در حقیقت، کتابخانه تنها یک ابزار واحد است که حین توسعه کدها کار برنامه‌نویسان را آسان‌تر می‌کند. با این حال، فریم‌ورک‌ها یک محیط و ساختار توسعه هستند که شامل ابزارهای متنوعی مانند کتابخوانه‌ها برای توسعه خواهند بود.

توسعه دهندگان می‌توانند کتابخانه‌های مختلفی را در کدهای خود فراخوانی کنند و از توابع آن استفاده کنند. باید گفت، هر کتابخانه دارای توابع، متغیرها و پارامترهایی است که امکان استفاده دوباره و چند باره آن‌ها وجود دارد. 

فریم‌ورک در برنامه‌نویسی بخش مهمی از توسعه پروژه‌ها است و متخصصان به این ابزارها به عنوان بخش جدایی ناپذیر توسعه نرم افزاری می‌نگرند. در صورتی که شما به عنوان یک برنامه‌نویس بخواهید کدهایی قابل انعطاف، قابل اتکا و با امنیت بالا تولید کنید، مطمئنا به این ابزارها نیاز خواهید داشت. البته، فریم‌ورک‌ها جواب بسیاری از مسائل دشوار و معماهای توسعه نرم افزارها را نیز فراهم می‌کنند و در شرایطی که توسعه کدها با مشکل روبرو باشد، می‌توان روی راه حل‌های آن حساب باز کرد. با انتخاب یک فریم‌ورک در برنامه‌نویسی که جامع و کامل باشد و پشتیبانی خوبی داشته باشد، شما می‌توانید از امنیت بالا در کدنویسی و سرعت آن لذت ببرید.

نویسنده

این مقاله را دوست داشتید؟

مقالاتی که «نباید» از دست بدهید!

دیدگاه‌ها و پرسش‌و‌پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *