آشنایی با زبان PHP و ابزارهای مورد نیاز برای اجرای آن

زمان مطالعه: حدود 5 دقیقه / 10 گفتگو

زبان PHP یکی از زبان‌های اسکریپتی و متن‌باز است که برای ایجاد صفحات وب به‌کار گرفته می‌شود، این زبان بسیار قدرتمند بوده و تقریبا می‌توان هر نوع سایتی را به وسیله‌ی آن ایجاد کرد، محبوب‌ترین سیستم مدیریت محتوای جهان، یعنی وردپرس نیز با استفاده از زبان PHP ایجاد شده است و این نشان‌دهنده‌ی قدرت این زبان در برنامه‌نویسی سمت سرور است، در ادامه‌ی این آموزش با همیار آی‌تی همراه باشید تا بیشتر با پی‌اچ‌پی و نحوه‌ی کار با آن آشنا شویم.

آشنایی با زبان PHP و ابزارهای مورد نیاز برای اجرای آن

بد نیست قبل شروع اندکی با تاریخچه و نحوه‌ی شکل‌گیری این زبان آشنا شویم.

داستان شکل‌گیری زبان پی‌اچ‌پی (PHP)

زبان پی اچ پی برای نخستین بار در سال 1994 میلادی توسط راسموس لِردورف (Rasmus Lerdorf) توسعه داده شد، او این زبان را برای مدیریت صفحه‌ی وب شخصی خود ابداع کرد به همین دلیل نام PHP که مخفف Personal Home Page بود را بر آن نهاد.

در حال حاضر نیز توسعه‌ی زبان PHP توسط شرکت Zend و با همان نام، مخفف عبارت PHP: Hypertext Preprocessor (به معنای پیش‌پردازنده‌ی فرامتن) انجام می‌شود، دلیل این نام‌گذاری نیز این است که PHP داده‌ها را قبل از اینکه به مرورگر ارسال شوند پردازش کرده و نتیجه‌ی آن‌را در قالب کدهای HTML به مرورگر کاربر ارسال می‌کند.

چرا باید زبان PHP را یاد بگیریم؟

این زبان از محبوبیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، این محبوبیت می‌تواند به دلایل زیر باشد:

  • زبان PHP اپن‌سورس و رایگان است.
  • یادگیری و استفاده از آن ساده و آسان است.
  • زبان پی‌اچ‌پی با پلتفرم‌های مختلف سازگار است.
  • زبان تخصصی طراحی برنامه‌های تحت‌وب است.
  • آموزش‌ها و مستندات زیادی برای این زبان وجود دارد.

شما با یادگیری PHP تقریبا از پس نوشتن هرنوع برنامه‌ی تحت وبی برخواهید آمد، ضمن اینکه در کشور ما نیز بازار خوبی برای این زبان برنامه‌نویسی وجود دارد.

چگونه کار با PHP را شروع کنیم؟

پی‌اچ‌پی یک زبان سمت سرور (Server Side) می‌باشد و برای اجرا حداقل به یک سرور احتیاج دارد، بنابراین اگر قصد دارید کدهای PHP را در رایانه‌ی خود اجرا کنید ابتدا باید یک سرور محلی (Local Server) را در رایانه‌ی خود شبیه‌سازی کنید، برای این‌کار ما از شبیه‌ساز Xampp (زمپ) استفاده کرده و آن را روی رایانه‌ی خود نصب می‌کنیم.

برای این منظور:

  • ابتدا به وبسایت رسمی Xampp مراجعه کرده و متناسب با سیستم عامل خود آخرین نسخه‌ی آن را دانلود نمایید.
  • حال همانند نصب سایر برنامه‌ها زمپ را در سیستم خود نصب کنید (ترجیها تمام بخش‌ها را بدون تغییر و در حالت پیش‌فرض انجام دهید)
  • برنامه را اجرا کرده و سپس ماژول‌های Apache و MySQL را فعال کنید (بر روی گزینه‌ی Start کلیک کنید)
Xampp-start

بسیار خب، حال شما در رایانه‌ی خود یک سرور محلی را شبیه‌سازی کرده‌اید!

  • مروگر خود را باز کرده و وارد آدرس http://127.0.0.1 شوید.
  • اگر تمام مراحل را به درستی انجام داده باشید صفحه‌ی توضیحات زمپ برای شما نمایش داده خواهد شد.
  • در مرحله‌ی بعد شما به یک ویرایشگر متنی مناسب احتیاج خواهید داشت، هر چند می‌توانید از برنامه‌های ساده‌ای مانند نوت‌پد ویندوز نیز استفاده کنید، اما توصیه‌ی ما این است که از ویرایشگر رایگان Notepad++ برای نوشتن کدهایتان استفاده کنید.
  • هر فایل کدی که می‌نویسید را در مسیر C:/xampp/htdocs ذخیره کنید (به جای C نام درایوی که زمپ را در آن نصب کرده اید قرار دهید)
  • به یاد داشته باشید که حتما باید فایل پروژه‌ی خود را با پسوند php. ذخیره کنید (یا می‌توانید از منوی Language برنامه‌ی ++Notepad زبان PHP را انتخاب کنید)
  • برای مشاهده‌ی نتیجه‌ی کد خود در مرورگرتان آدرس http://127.0.0.1/project.php را وارد نمایید (به جای project نام فایل کد خود را بنویسید)

نکته: اگر نمی‌خواهید در رایانه‌ی خود این مراحل را انجام دهید می‌توانید از یک IDE آنلاین مانند IDEONE استفاده کرده و کدهای خود را آنجا نوشته و اجرا کنید.

شروع کد نویسی!

ما در همیار آی‌تی قصد آموزش سینتکس PHP را نداریم، اما برای تست محیط و بررسی اجرای این زبان می‌توانید کدهای زیر را ویرایش‌گر کد خود نوشته و اجرا کنید:

<?php
        echo "Hello PHP in HamyarIT!";
?>
  • این فایل را با نام دلخواه (مثلا test) و با پسوند php. در مسیر C:/xampp/htdocs ذخیره کنید.
  • حال توسط مرورگرتان آن را باز کنید (این آدرس را در مرورگرتان وارد کنید: http://127.0.0.1/test.php)
  • اگر مراحل را به درستی انجام داده باشید با صفحه‌ای مانند تصویر زیر رو به رو خواهید شد:
سلام پی‌اچ‌پی!
اجرای اولین قطعه کد پی‌اچ‌پی!

تبریک می‌گوییم، شما اولین کد PHP خود را نوشتید!

کد بالا مثالی خیلی ساده از یک دستور پی‌اچ‌پی بود، همانگونه که مشاهده میکنید، این کد با php?> شروع شده و با <? به پایان می‌رسد.

نکته: دستورات زبان پی‌اچ‌پی، میان php?> و <? قرار می‌گیرند، هر دستوری که میان این دو برچسب قرار بگیرد توسط سرور پردازش و اجرا می‌شود.
نکته: دستورات پی‌اچ‌پی با یک علامت سمی‌کالن (;) تمام می‌شوند، در واقع این علامت پایان یک دستور را اعلام میکند (برای نوشتن سمی‌کالن صفحه کلید خود را در حالت انگلیسی قرار داده و کلید “ک” را بفشارید) 

قالب کلی یک قطعه کد پی‌اچ‌پی به صورت زیر است:

<?php
        دستور;
?>

در صورتی که علاقه‌مند هستید بیشتر با این زبان آشنا شوید می‌توانید به وبسایت W3Schools مراجعه نمایید، بهترین منبع برای یادگیری برنامه‌نویسی تحت وب این وبسایت است، ضمن اینکه شما باید خودتان دست به کد شده و شروع به نوشتن برنامه‌های کوچک کنید تا بتوانید در برنامه‌نویسی پیشرفت داشته باشید.

برای شروع چه مواردی را یاد بگیریم؟

زبان پی‌اچ‌پی گستردگی فراوانی دارد، اما برای شروع می‌توانید طبق لیست زیر عمل کرده و به ترتیب اقدام به یادگیری این موارد کنید:

  • سینتکس پی‌اچ‌پی
  • متغیرها در پی‌اچ‌پی
  • دستورات خروجی و چاپ
  • انواع داده‌ها (Data Types)
  • کار با رشته‌ها (String)
  • عملگرها (محاسباتی و منطقی)
  • دستورات شرطی (if – else)
  • دستور سوییچ (Switch Case)
  • حلقه‌ی While
  • حلقه‌ی For
  • توابع در پی‌اچ‌پی
  • آرایه‌ها و کار با آن‌ها
  • موارد پیشرفته‌تر…

شما با شروع یادگیری موراد بالا به مرور با پایه و اساس زبان پی‌اچ‌پی آشنا خواهید شد و در ادامه قادر خواهید بود سایر موارد مورد نیاز را هم فرا بگیرید، در صورتی که سوالی در خصوص این زبان دارید می‌توانید از بخش دیدگاه‌های همین پست آن را با ما در میان بگذارید.

شما یک گام جلوتر از دیگران باشید! اگر به آی‌تی و تکنولوژی علاقه‌مندید و دوست دارید سریع‌تر در این زمینه پیشرفت کنید، همین حالا به جمع 14,948 عضو همیار آی‌تی بپیوندید، دسترسی به تمام آموزش‌های پریمیوم، دریافت جدیدترین آموزش‌های کاربردی مرتبط با آی‌تی و استفاده از مشاوره‌ی رایگان، برخی از مزایای عضویت در سایت هستند، شما نیز به کاربران همیار پیوسته و همین حالا وارد دنیای حرفه‌ای‌ها شوید... من هم می‌خواهم عضو ویژه‌ی همیار شوم

10 گفتگو

در بحث‌‌ پیرامون این مقاله شرکت کنید، سوالات شما توسط کارشناسان همیار آی‌تی پاسخ داده می‌شود...

  1. حسین برقبانی گفت:

    سلام وقت بخیر!
    ازونجایی که من تازه واردم یچیز مغزمو درگیر کرد
    اونم اینکه یجا نوشته بود پیش نیاز یادگیری php
    Css و html هست ولی اینجا اشاره ای بهش نشد میشه کمک کنید

    1. Avatar photo فرشاد گوهری گفت:

      سلام حسین جان؛ خیر HTML و CSS پیش‌نیاز نیستند، اما قطعا مکمل زبان PHP هستند؛ چون این زبان برای طراحی وب استفاده میشه و اگر بخواین در نهایت با چیزی که یاد گرفتین یک وب‌سایت طراحی کنید،‌ لازمه که HTML و CSS رو هم در حد آشنایی بلد باشید؛ اما از اونجایی که در توسعه‌ی وب‌سایت، بک‌اند و فرانت‌اند از هم جدا هستند و هر کسی معمولا یک حوزه رو انتخاب می‌کنه،‌ در صورتی که می‌خواین حوزه‌ی بک‌اند رو برای طراحی سایت انتخاب کنید، آشنایی نسبی با HTML کافیه و لازم نیست خیلی درگیرش بشید، بیشتر باید تمرکزتون رو روی همون PHP و البته دیتابیس بگذارید؛ اگر علاقه‌مند به طراحی وب‌سایت هستید،‌ پیشنهاد می‌کنم آموزش طراحی وب‌سایت به زبان ساده رو حتما مطالعه کنید، با خوندن اون آموزش تقریبا مسیر انجام کار رو متوجه خواهید شد.

  2. الهام قطبی گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    بنده قصد مهاجرت به انگلیس رو دارم و می خوام یک زبان برنامه نویسی کاربردی و برنامه های مرتبط با اون رو آموزش ببینم اما نمی دونم چه برنامه ای رو آموزش ببینم
    ممنون می شم در صورت امکان راهنمایی بفرمایید

    1. Avatar photo فرشاد گوهری گفت:

      سلام، در حال حاضر علم داده و هوش مصنوعی آینده‌ی خیلی درخشانی در دنیا داره و شاید یادگیری زبانی مثل پایتون یک انتخاب خوب برای شما باشه.

  3. پویا سینایی گفت:

    سلام من رشتم مهندسی شیمی هستش
    میخواستم بدونم ایا برنامه نویسی در رابطه با رشته من هست یا اصلا برنامه نویسی نیاز هست؟؟
    شما کدون زبون رو پیشنهاد میکنید که بدرد اینده رشته من بخوره

    1. Avatar photo فرشاد گوهری گفت:

      سلام، بله برنامه‌نویسی در تمام رشته‌ها می‌تونه کاربرد داشته باشه، به نظر من آشنایی با زبان‌هایی مثل MATLAB و Python می‌تونه با توجه به رشته‌ی شما که شیمی هست، براتون مفید و کاربردی باشه، زبان متلب به این دلیل که در تحلیل‌های آماری و عددی کمک‌تون می‌کنه و زبان پایتون هم به این دلیل که کتابخانه‌های خیلی زیادی داره و به عنوان یک زبان راحت و دم‌دست، می‌تونید ازش استفاده کنید.

    2. پویا سینایی گفت:

      من شنیدم زبان C و ++C هم میتونه مفید باشه
      درسته؟؟

    3. Avatar photo فرشاد گوهری گفت:

      این زبان‌ها بیشتر برای کارهای مربوط به سخت‌افزار کاربرد دارن (به خصوص زبان سی) اگر دقیق‌تر توضیح بدید که میخواین چه کاری انجام بدید، شاید بهتر بتونم راهنماییتون کنم (رشته‌ی شیمی خیلی گستردست)

  4. جافظ گفت:

    سلام.برنامه نویسی متلبو اگ بلد باشم میتونم باهاش ب طراحی سایت بپردازم؟ زبان جامعی هست ک نیازی ب یاد گیری زبان های دیگ نباشه؟

    1. Avatar photo فرشاد گوهری گفت:

      سلام، خیر زبان مطلب کاربردی در طراحی وبسایت نداره و بیشتر برای کار با داده‌ها و آنالیزهای آماری و ماتریسی استفاده میشه.
      در خصوص سوال دومتون هم، زبان‌های برنامه‌نویسی کاربردهای مختلفی دارن ولی به عنوان مثال زبانی مثل پایتون، هم برای علوم داده استفاده میشه، هم برنامه‌های تحت ویندوز و لینوکس و هم برنامه‌های تحت وب.