Search
Close this search box.

همه‌ی آن‌چه باید درباره‌ی پادکست (Podcast) و تاریخچه‌ی آن بدانید

فهرست مطالب

تولید محتوا جنبه‌های مختلفی دارد که هر یک از این جنبه نقش موثری در توسعه‌ی کسب و کارتان خواهد داشت. از زمان ظهور گوشی‌های هوشمند، یکی از انواع تولید محتوا که عمیقا بر روی مخاطبان تاثیر گذاشت پادکست بود. البته که شاید تاریخچه پادکست به سال‌ها قبل از ظهور اسمارت‌فون‌ها برسد، اما از زمانی که نام آن به رادیو اینترنتی نیز معروف شد، نقش گوشی‌‎های هوشمند در گسترش و پیدا کردن طرفداران آن پررنگ‌تر شد. حال آن که پادکست (Podcast) چیست، از کجا رایج شد و برای تولید آن به چه ابزاری نیاز است مبحثی است که در این مقاله مورد بررسی واقع می‌شود.

پادکست چیست؟

پادکست یک فایل صوتی است. شاید شبیه موسیقی‌هایی که در پلی لیست خود دانلود کرده و روزانه گوشی می‌دهید. اما نکته قابل توجه در تفاوت پادکست یا رادیو اینترنتی و موسیقی این است که پادکست معمولا اپیزودیک است. یعنی چندین قسمت متوالی برای صحبت درباره یک موضوع واحد برای معرفی، آموزش، اطلاع رسانی، سرگرمی و… اما احتمالا از جنبه‌های مختلف.

پادکست چیست؟

رادیو اینترنتی فایل‎‌های صوتی چند دقیق‌ه‎ای است. یعنی نمی‌توان گفت کسی که یک دقیقه صدای خود را ضبط کرده است، لزوما پادکست تولید کرده است! به علاوه این که یک پادکست خوب، دارای یک موسیقی متن است که در فواصل سکوت سخنران، برای مخاطب پخش شده تا او را بیشتر درگیر کند.

ویژگی‌های عمومی پادکست

فایل صوتی را زمانی‎ می‎توان پادکست خواند که:

  • محتوا قابل دانلود باشد تا در زمان عدم دسترسی به اینترنت بتوان از آن استفاده کرد.
  • بر روی همه دستگاه‌های دیجیتال، از کامپیوترهای قدیمی گرفته تا گوشی‌های هوشمند جدید قابل پخش باشد.
  • توقف، عقب جلو بردن و پخش با دور تند یا کند از ویژگی‌های دیگر پادکست است.
  • محتوا صرفا صدای ضبط شده نباشد و توسط ابزارهای لازم، میکس و مونتاژ شده باشد.
  • عموما یک موسیقی زمینه داشته باشد.

تاریخچه‌ی پادکست به چه دورانی باز می‌گردد؟

تاریخچه پادکست ابتدا به پیدایش لغت آن اشاره دارد؛ به‌نقل از ویکی‌پدیا، ترکیب دو واژه آی‌پاد و برادکستینگ (iPod + Broadcasting) به پیدایش لغت پادکست منجر شده است. اولین باری که این روش از انتشار فایل‌های صوتی به صورت گسترده مطرح شد در سال ۲۰۰۰ توسط تریستان لوئیس بود. اما اولین باری که از این روش عملا استفاده شد، سال ۲۰۰۱ در پلتفرم وبلاگ نویسی رادیو یوزرلند (Radio Userland) بود. رفته رفته این روش ارسال و دریافت فایل‌های صوتی محبوبیت یافت تا جایی که در سال ۲۰۰۴، سخنرانی‌های کاخ سفید به شکل پادکست جمع‌آوری گردید و برای عرضه به عموم به اشتراک گذاشته شد.

تاریخچه پادکست

شاید همین اتفاق نقطه عطفی برای گسترده‌تر شدن و محبوبیت بیشتر استفاده از پادکست‌ها شد. اما پیدا کردن موضوعات جدید برای ارائه پادکست نیز بی‌تاثیر نبود. مثلا ناسا تصمیم گرفت درباره یکی از ماموریت‌های فضایی اخیر خود، پرونده صوتی تولید کند و روی وبسایت خود برای ارائه به عموم قرار دهد. این یک اتفاق دوست‌داشتنی برای طرفداران سفرهای فضایی بود!  

چه کسب و کارهایی می‌توانند از پادکست استفاده کنند؟

همانطور که پیش‌تر اشاره شد، پادکست برای انتقال مفاهیمی چون معرفی یک برند، آموزش، سرگرمی، اطلاع رسانی و… است. پس اگر کسب و کار شما به طوری است که حداقل یکی از این حوزه‌ها را دارد، پادکست برایتان مفید خواهد بود.

استفاده از پادکست در کسب و کارها

البته بسیاری فارغ از نوع کسب و کار خود اقدام به تولید پادکست برای برندسازی و جلب مخاطب می‌کنند. در مواردی نیز تولید پادکست یک کار شخصی و بدون وابستگی به بیزینس است. چرا که با انتشار آن بر روی محیط‌های مشخصی و دریافت وجه در قبال ارائه‌ی فایل به مخاطب منجر به درامدزایی از پادکست خواهد شد. البته گرفتن تبلیغات بر روی پادکست نیز روشی دیگر از کسب درامد می‌باشد.

بنابراین، می‌توان گفت همه گروه‌های کسب و کاری و حتی افراد می‌توانند از پادکست بهره ببرند و به تثبیت خود در ذهن مخاطب با این روش کمک کنند.

مزایا و معایب پادکست برای بیزینس‌های مختلف

خوشبختانه تولید محتوا حوزه‌ای است که اگر به صورت درست و اصولی انجام شود، معایبی به همراه نخواهد داشت. شاید تولید پادکست در دوره‌هایی هیچ سودی برایتان نداشته باشد، اما این بدان معنا نیست که برایتان ضرر دارد! بنابراین باید گفت که تولید پادکست که یکی از شاخه‎‌های تولید محتواست، یا خنثی و بی‌ضرر است، یا مملو از مزیت. از جمله این مزایا می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. افزایش آگاهی برند
  2. برندسازی موثر
  3. جذب مخاطب بیشتر
  4. قابل گوش دادن در هر مکان و زمان
  5. ایجاد پتانسیل تبلیغاتی
  6. ایجاد رابطه صمیمی با مخاطب
  7. روش سریع و موثر در انتقال محتوا
  8. تولید ارزان، درامد فراوان

به طور کلی باید گفت پادکست حال خوب کن است! یعنی شما می‌توانید رابطه عمیق و موثر با مخاطب با پیدا کردن علایق او ایجاد کنید و در حالی که برندسازی می‌کنید، او را سرگرم کرده باشید.

ابزار مورد نیاز در روند تولید پادکست

سه ابزار اساسی برای تولید پادکست نیاز است. البته ابزارهای جانبی دیگر می‌توانند به افزایش کیفیت آن کمک کنند، اما حضور آن‌ها برای تولید ابتدایی پادکست ضروری نیست. به بیان دیگر، تا این سه ابزار را نداشته باشید، نمی‌توانید پادکست تولید کنید.

1-    میکروفون

داشتن یک میکروفون با کیفیت که بتواند به درستی صدای شما را بدون نویزهای اضافی ضبط کند ضروری است. این روزها اکثر گوشی‌های هوشمند به همراه یک هندزفری عرضه می‌شوند که میکروفون خوبی دارند. البته نه به اندازه کیفیت یک میکروفون تخصصی! توصیه می‌شود اگر برای تولید پادکست به یک میکروفون خوب اما با قیمت قابل قبول هستید، از هدست‌ها استفاده کنید.

هدست‌ها علاوه بر این که میکروفون خوبی دارند، هدفون مناسبی در اختیار شما می‎گذارند. همچنین موقعیت میکروفون روی هدست قابل تنظیم است و در حین ضبط صدا ثابت می‌ماند که به افزایش کیفیت فایل کمک می‌کند.

2-    محتوای درست!

مطمئنان خواندن از روی یک مقاله نمی‌تواند به شما در تولید یک پادکست خوب کمک کند. بازی با کلمات، تغییر تون صدا و… از جمله کارهایی است که باید در تولید پادکست رعایت کنید. پس باید گفت ابزار دوم، هنر و سلیقه شماست که البته در نظر گرفتن سلیقه مخاطب نیز مهم خواهد بود.

ابزار مورد نیاز برای تولید پادکست

یک نکته مهم دیگر در انتخاب محتوای درست، استفاده از موسیقی زمینه در پادکست است. همانطور که موسیقی‌های راک و شلوغ برای یک فایل صوتی ریلکس کننده مناسب نیست، برای تولید پادکست نیز باید با توجه به محتوای آن، موسیقی انتخاب کنید.

3-    نرم‌افزار میکس، ضبط و ادیت صوتی

برای ضبط فایل‌ها باید یک نرم‌افزار مشخص داشته باشید. همچنین زمانی که فایل‌ها را ضبط کردید و موسیقی را انتخاب کردید، نوبت به ویرایش این داده‌ها برای به هم چسباندن یا درآوردن بخش‌های اضافی می‌رسد. یک نرم‌افزار ضبط و میکس می‌تواند در این راستا به شما کمک کند که Adobe Audition یکی از بهترین‌ها در این حوزه است.

و اما یک ابزار دیگر، که داشتن آن ضروری نیست اما کمک کننده است، دستگاه میکسر است میکسر یک وسیله الکترونیکی است که برای دستکاری کیفیت و سطح سیگنال‌های صوتی قبل از ضبط استفاده می‌شود. این دستگاه تعدادی کانال ورودی و خروجی را در اختیار شما قرار می‎دهد. ورودی را از میکروفون‎‌های مختلف، آلات موسیقی و غیره دریافت می‌کند و کانال‌های خروجی را می‌تواند به ضبط کننده صدا، هدفون، رایانه و… متصل نماید. باز هم تاکید می‌کنیم تهیه میکسر برای تولید پادکست ضروری نیست!

آیا پادکست محبوب است؟ از کجا پادکست خوب گوش بدهیم؟

دریافت پادکست به پادکچ (Podcatch) یعنی اصطلاح دانلود پادکست درست نیست! اگر می‌خواهید پادکست خوب گوش بدهید، اپلیکیشن‌های موبایلی این روزها به شما کمک زیادی می‌کنند که از جمله آن‌های می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پادکستس (Podcasts)
  2. کست باکس (Cast Box)
  3. پاکت کست (Pocket Cast)
  4. اورکست (Over Cast)
  5. گوگل پادکست (Google Podcasts)
  6. اسپاتیفای (Spotify)
  7. کسترو (Castro)
  8. رادیو پابلیک (Radio Public)
  9. پادکست ادیکت (Podcast Addict)
  10. پروکست (Procast)

با همه این تفاسیر، پادکست طرفداران خوبی تا به حال کسب کرده است. طرفدارانی که در حال رانندگی، کار، انجام کارهای خانه، ورزش و دیگر فعالیت‌های روزانه از پادکست بهره می‌برند. حالا شما بگویید آیا پادکست، تولید و گوش دادن به آن محبوب است؟

نویسنده

این مقاله را دوست داشتید؟

مقالاتی که «نباید» از دست بدهید!

دیدگاه‌ها و پرسش‌و‌پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *