Search
Close this search box.

مدیریت پروژه اسکرام (Scrum) چیست و از چه بخش‌هایی تشکیل شده؟

مدیریت پروژه اسکرام (Scrum) چیست؟

اسکرام یک فرآیند مدیریت پروژه است که برای اجرای بهتر و به صورت مداوم پروژه‌های نرم‌افزاری استفاده می‌شود. در این فرآیند، زمان به دوره‌های کوتاه‌مدت تقسیم شده و هر دوره به نام "اسکرام" شناخته می‌شود. تیم‌ها در هر اسکرام به تعدادی وظیفه مشخص مشغول می‌شوند و در پایان هر اسکرام، یک نسخه قابل اجرای نرم‌افزار ارائه می‌دهند. این فرآیند باعث افزایش تعامل درون تیمی و بهبود ارتباط با مشتری می‌شود.

فهرست مطالب

مدیریت پروژه اسکرام روشی بهینه و راه حلی مناسب برای تولید محصولات است. اسکرام یک چارچوب حرفه‌ای است که می‌تواند مشکلات پیش روی تولید محصولات و خدمات را از میان بردارد و همزمان روی افزایش کیفیت و ارزش محصولات تمرکز کند. در مدیریت پروژه اسکرام، شما قدرت این را خواهید داشت تا در یک چارچوب ساده بتوانید راه حل‌هایی عملی برای مسائل بیابید و محصولاتی بهینه را در زمان کمتری تولید کنید.

تاریخچه کوتاهی در مورد مدیریت پروژه اسکرام

تاریخچه مدیریت پروژه اسکرام به سال ۱۹۸۶ باز می‌گردد که روش تولید محصولات در شرکت‌های بزرگی مانند هوندا و کنون در یک مقاله با نام The New Product Development Game شرح داده شده بود. تمرکز نویسندگان این مقاله روی راه حل‌هایی بود که تولید کنندگان بزرگ جهانی در تیم‌های خود به کار می‌گیرند تا تولید محصولات جدید و توسعه آن‌ها را با سرعت و کیفیت بیشتری پیش ببرند.

مدیریت پروژه اسکرام

می‌توان گفت، این مقاله به عنوان مرجعی برای توسعه راه حل‌ها و فرآیندی تلقی شد که امروزه آن‌ها را با نام مدیریت پروژه اسکرام می‌شناسیم. اسکرام یک مفهوم برگرفته از بازی راگبی است که به نحوه شروع بازی پس از خطا یا شروع بازی پس از وقفه اشاره دارد. در سال ۱۹۹۳، جف سادرلند و تیم او در شرکت Easel توانستند فرآیند اسکرام در تولید نرم افزار را توسعه دهند که در واقع ترکیبی از مفاهیم بیان شده در مقاله سال ۱۹۸۶ و مفاهیم توسعه نرم افزاری بود. 

بر اساس یک نظرسنجی مشخص شد که روش اسکرام انتخاب ۶۶ درصد از شرکت کنندگان است و ۱۵ درصد نیز از روش‌های مرتبط با آن استفاده می‌کنند. در واقع، نویسندگان مقاله‌ای که در سال ۱۹۸۶ منتشر شد بر این عقیده بودند که روش‌های قبلی که در سازمان‌های بزرگی مانند ناسا و شرکت‌های تولیدی به کار گرفته می‌شود، دیگر راه گشا نیست و باید به دنبال راه حلی بود که همزمان سرعت و بهینه بودن را به ارمغان آورد. به همین دلیل، مفاهیم مدیریت پروژه اسکرام توانست به سرعت محبوبیت بالایی بین فعالان تولید محصولات به دست آورد.

توسعه چابک یا Agile و رابطه آن با مدیریت پروژه اسکرام

اگر آشنایی نسبی با مدیریت پروژه و مفاهیم آن داشته باشید، حتما می‌دانید که این تخصص مسئولیت‌ها و وظایف فراوانی دارد. شما به عنوان یک مدیر پروژه نقش ساماندهی کارهای روزانه و مدیریت ریسک را بر عهده خواهید داشت و در کنار آن، نیاز به برنامه ریزی پروژه‌ها و طرح‌ها و اطمینان حاصل کردن از انجام صحیح آن‌ها از وظایف مهم مدیران پروژه است.

با این شرایط، قبل از شروع پروژه‌ها و سپردن وظایف به افراد تیم، شما نیاز خواهید داشت تا روش کاری و فرآیند مناسب مدیریت پروژه را برگزینید. باید گفت، بسیاری از روش‌های مدیریت پروژه وجود دارند که هر کدام بر اساس شرایط مختلف و محدودیت‌های موجود طراحی شده‌اند. دو نمونه از مهم‌ترین روش‌ها مدیریت پروژه Agile و مدیریت پروژه اسکرام نام دارد که ارتباط نزدیکی با هم دارند.

متدولوژی اجایل (Agile) یک رهیافت کلی برای مدیریت پروژه و توسعه محصول است. اسکرام یک روش محبوب و چارچوبی از متدولوژی ‌ Agile است که با به کارگیری مفاهیم Agile سعی در افزایش بهره وری دارد. در حقیقت، مدیریت پروژه چابک یک سبک کاری است و اسکرام به عنوان روشی برای به کارگیری این سبک مدیریت پروژه به شمار می‌رود.

چارچوب اسکرام چیست؟

شاید در بیشتر موارد، افراد مدیریت پروژه Agile و اسکرام را یک مفهوم تلقی کنند. این در حالی است که چابک بودن یک تفکر کلی است و برای رسیدن به آن نیاز است تا از روش‌هایی استفاده شود. چارچوب اسکرام به این چابک بودن در تولید و توسعه محصولات کمک خواهد کرد. داشتن یک چارچوب و طرح کلی برای رسیدن به سرعت و بهره وری اطمینان بخش نتایج است و با استفاده از این چارچوب می‌توان مفاهیم کلی را در مسیر مدیریت پروژه‌ها و به نتیجه رساندن آن‌ها به کار گرفت.

مدیریت پروژه Scrum

چارچوب مدیریت پروژه Scrum محیطی تجربه محور و اکتشافی است که در آن یادگیری و تطبیق اهمیت بالایی دارند. مفاهیم اسکرام تکیه بر این نکته دارند که اعضای تیم در ابتدای کار تجربه کافی در مورد پروژه ندارند و در طول مسیر خواهد بود که می‌توانند با توجه به یادگیری و تطبیق پذیری به بهترین بهینه سازی و کیفیت محصولات دست پیدا کنند. 

مدیریت پروژه اسکرام به صورت طبیعی روی تطبیق پذیری با تغییرات و خواسته کاربران بنا نهاده شده است و به همین دلیل است که با به کارگیری آن، تیم شما خواهد توانست همواره فرآیند یادگیری و پیشرفت را دنبال کند. هر چند چارچوب مشخص و ساختار ثابتی برای این روش بیان شده است، شما در استفاده از آن آزادی عمل بالایی دارید و می‌توانید اجرای آن را بر اساس نیازها و خواسته‌های خود و مشتریان تنظیم کنید. تجربه گرایی یا Empiricism اساس اصلی توسعه این روش است که در آن می‌توان با تجربه و کمک گرفتن از اعضای تیم روش‌های خلاقانه و حرفه‌ای برای مشکلات سخت پیدا کرد.

نقش‌ها و وظایف در مدیریت پروژه اسکرام چیست؟

سه نقش اساسی در Scrum تعیین شده است که شامل اسکرام مستر، صاحب محصول و تیم هستند. افرادی که در این چارچوب فعالیت دارند، به صورت مداوم با هم در ارتباط هستند تا از پیشرفت روان امور و ارائه راه حل‌ها برای مسائل اطمینان حاصل شود. باید گفت، تیم همان اعضایی هستند که روی توسعه محصول تمرکز دارند و شامل تسترها، طراح‌ها و مهندسین توسعه نرم افزاری هستند.

اسکرام مستر (Scrum Master) کیست؟

اسکرام مستر فردی است که وظیفه پیشبرد و نظارت بر فرآیند را بر عهده دارد. این فرد باید به موانعی توجه داشته باشد که ممکن است در مسیر پیشرفت پروژه‌ها به وجود آید و تا حد امکان آن‌ها را از میان بردارد. همچنین، یک اسکرام مستر وظیفه زمان بندی و برنامه ریزی ملاقات‌های مهم برای مدیریت پروژه‌ها را نیز بر عهده دارد که بخش اساسی در پیشبرد امور هستند.

وظایف اساسی Scrum Master به صورت زیر است:

  • افزایش بهره وری تیم توسعه با استفاده از روش‌های خلاقانه
  • پیشنهاد روش‌هایی برای افزایش نرخ بازگشت سرمایه
  • کمک به افزایش تمرکز تیم روی تولید و توسعه محصول با حذف مسائل و مشکلات
  • کمک به بهینه سازی عملکرد تیم با روش‌های مختلف
  • تلاش برای توسعه و پیشرفت پایدار در تیم

اسکرام مستر باید فهم دقیق و کاملی از مفاهیم این متدولوژی داشته باشد تا بتواند وظایف را به صورت دقیق مدیریت کرده و به بهترین بهره وری دست پیدا کند. البته، به روز بودن و اطلاع مداوم از روند پروژه و پیشبرد آن نیز از جمله موارد با اهمیت است که یک Scrum Master باید آن‌ها را در نظر داشته باشد. باید دقت داشته باشید که در روند پیشرفت پروژه‌ها ممکن است مشکلات مختلفی به وجود آید که بسیاری از آن‌ها راه حل‌های آنی و ساده دارند. بنابراین، رفع سریع این مشکلات نکته‌ای است که نقش مهمی در به موفقیت رساندن پروژه‌ها و افزایش سرعت آن‌ها دارد.

صاحب محصول (Product Owner) کیست؟

صاحب محصول نماینده‌ای از ذینفعان پروژه و مشتریان است که از نرم افزار و محصول استفاده خواهند کرد. صاحب محصول روی جنبه تجاری تمرکز دارد و یکی از وظایف مهم آن، فعالیت روی بهبود نرخ بازگشت سرمایه است. صاحبان پروژه دید دقیقی از طرح پروژه برای اعضای تیم فراهم می‌کنند و در دستیابی به مزایای نهایی و نتایج بهینه نقش مهمی دارند.

همچنین، نکته مهم در مورد صاحب محصول و مدیریت پروژه اسکرام این است که این افراد وظیفه مدیریت Backlog محصول را بر عهده دارند تا نتایج دلخواه در زمان و بازه مورد نظر به دست آید. با توجه به وظایف گفته شده، صاحب محصول نقش مهمی در مدیریت پروژه Scrum است که باید تعامل نزدیکی با افراد تیم داشته باشد تا بتواند خواسته‌های مشتریان و نیازهای فنی را به آن‌ها منتقل کند.

در حقیقت، ممکن است یک محصول نرم افزاری نیاز به تغییرات مختلفی در بازه تولید و توسعه داشته باشد و حتی این موضوع در دوره به روز رسانی نیز اهمیت دارد. در این حالت، مطمئنا لازم خواهد بود تا اطلاعات مورد نظر به صورت دقیق و برنامه ریزی شده به اعضای تیم که وظیفه طراحی و توسعه را دارند، منتقل شود.

تیم اسکرام

تیم در پروژه Scrum بخش اساسی کار است که می‌توان آن را گروهی متخصص و خبره در حوزه طراحی، تولید و توسعه نرم افزار به شمار آورد. در این بین، نیاز است تا اعضای متخصص در حوزه‌های مختلف در تیم عضو شوند که شامل متخصصان کدنویسی، تست، طراحی و سایر افراد است. وظیفه مهم تیم پیاده سازی، توسعه و تست محصول به صورت عملی است و در بسیاری از شرایط نیز نظرات اعضای تیم به موفقیت پروژه‌ها کمک خواهد کرد. به بیان بهتر، لازم است تا از نظرات تیم برای بخش‌های مختلف تصمیم گیری استفاده شود چرا که اعضای آن تجربه بالایی در پروژه‌ها دارند.

بر اساس بررسی‌ها، تیم تخصصی باید تعداد معقولی از افراد را شامل شود که به صورت میانگین بین ۵ تا ۹ نفر هستند. البته، این مورد وابسته به نوع پروژه‌ها و محصولات است. اعضای کمتر به معنی افت بازدهی و خستگی اعضای تیم است و در صورت انتخاب اعضای بسیار زیاد، ارتباطها و تعامل بین افراد به مشکل بر خواهد خورد.

در یک تیم تخصصی مدیریت پروژه اسکرام، اعضا تصمیم می‌گیرند که کدام یک از تسک‌ها به کدام یک از اعضا واگذار شود تا بهترین نتیجه به دست آید. باید گفت، این واگذار کردن امور به افرادی که مناسب کار هستند می‌تواند روند پیشرفت پروژه‌ها را تسریع بخشد. این اعضا دارای مهارت‌های تخصصی و عملی هستند که کار هر کدام از آن‌ها موفقیت در فرآیند Scrum Sprint را به دنبال خواهد داشت. تعامل و کارکرد متقابل، تعداد اعضای معقول و مسئولیت پذیر بودن سه اصل مهم است که خروجی‌های با کیفیت و قابل اتکا را در یک تیم تخصصی تضمین خواهد کرد.

رویدادها در اسکرام

چارچوب اسکرام متشکل از مجموعه‌ای است که تیم، وظایف، رویدادها و قوانین را در بر می‌گیرد. هر کدام از این بخش‌ها هدف خاصی را دنبال می‌کند تا بتواند در موفقیت کلی پرو‌ژه‌ها نقش تعیین کننده‌ای داشته باشد. رویدادها در اسکرام نشان دهنده این است که چه کسی باید در کدام رویداد و جلسه هماهنگی شرکت کند و این جلسات برای بسیاری از تیم‌ها دارای ارزش بالایی هستند. البته، شاید بعضی از تیم‌ها جلسات و رویدادها را دارای ارزش پایینی تلقی کنند که این موضوع وابسته به خود تیم و تجربه آن‌ها از برگزاری جلسات پی در پی است.

مدیریت پروژه اسکرام چیست؟

رویدادهای از پیش تعیین شده برای افزایش نظم و حذف موانع پیش رو است. تمامی رویدادها بازه زمانی مشخصی دارند و هر زمان که یک اسپرینت شروع به کار کرد، زمان آن ثابت است و تغییری در آن صورت نخواهد گرفت. همچنین، هر رویداد که قبلا فعال بوده است نیز در بازه زمانی مشخص خود دنبال خواهد شد و با رسیدن به هدف از پیش تعیین شده به کار خود خاتمه خواهد داد.

رویدادها در مدیریت پروژه اسکرام به صورت زیر هستند که شامل پنج مرحله مهم می‌شوند:

اسپرینت (Sprint)

اسپرینت قلب تپنده مدیریت پروژه اسکرام است که در آن ایده‌ها به ارزش تبدیل می‌شوند. این بخش رویدادهایی هستند که دارای بازه زمانی مشخص یک ماهه یا کمتر بوده و شروع یک اسپرینت جدید در آن وابسته به نتیجه گیری در مورد اسپرینت قبلی است. زمان در این بخش وابسته به نوع تیم و پروژه است اما به صورت معمول این مدت زمان دو هفته تعیین می‌شود. 

طرح‌بندی اسپرینت (Sprint Planning)

اسپرینت پلنینگ یا طرح بندی کارها شروعی برای اجرای اسپرینت است و نتیجه کار تعاملی اعضای تیم و صاحب محصول در مورد اولویت‌ها و روش انجام کار است. هدف از اسپرینت پلنینگ رسیدن به یک نظر توافقی بین اعضا است که همه آن‌ها روی واقعی و عملی بودن آن اذعان دارند.

رویدادهای روزانه‌ی اسکرام (Daily Scrum)

این بخش از کار به صورت رویدادهای روزانه دنبال می‌شود که طول مدت آن نیز تا حدی نیست که روی پیشبرد امور تاثیر منفی داشته باشد. در واقع، بسیاری از تیم‌ها به اسکرام روزانه توجهی ندارند اما برای بعضی دیگر این موضوع یک اصل مهم در تعیین وضعیت است. Daily Scrum فرصتی برای توسعه دهندگان است تا در بازه زمانی یک روزه از وضعیت امور با خبر شوند و پیشرفت آن را بررسی کنند.

بررسی اسپرینت‌ها (Sprint Review)

دو رویداد Sprint Review و Sprint Retrospective در پایان هر اسپرینت به وقوع می‌پیوندند و هدف آن‌ها کمک به پیشرفت مداوم است. رویداد Sprint Review به تیم کمک می‌کند تا افزایش بهره وری را تعیین کنند و در آینده نیز روی خصوصیات مثبت تمرکز کنند.

بازنگری اسپرینت‌ها (Sprint Retrospective)

در این بخش که می‌توان آن را دور پایانی اسپرینت تلقی کرد، تیم اسکرام تلاش می‌کند تا بداند چه مواردی برای آینده اثربخش است و باید بهبود پیدا کند. این رویداد به اعضای تیم و مدیریت فرصتی می‌دهد تا در زمان تعیین شده به صورت تعاملی روی بهبود کیفیت اسپرینت‌های آتی کار کنند و طرح‌های عملی پیشنهاد دهند.

فرآیند و متدولوژی مدیریت پروژه اسکرام

مدیریت پروژه اسکرام تحولی در مدیریت Agile است چرا که روش‌های عملی و قابل اتکا را در فرآیند توسعه نرم افزار پیشنهاد می‌دهد. این متد دارای قابلیت انعطاف بالایی است و فعالیت‌های تمام اعضای تیم می‌تواند با آن منطبق شود. تسک‌ها در اسکرام در بلوک‌های موقتی پیگیری می‌شوند که به صورت زمانی و دارای فیدبک هستند. بازه زمانی مناسب برای هر یک از بلوک‌ها که همان اسپرینت هستند، دو تا چهار هفته است و در این بازه زمانی می‌توان بهترین نتیجه را به دست آورد.

مدیریت پروژه

هر اسپرینت اهداف مهمی را دنبال می‌کند که پس از پایان یافتن نتیجه مناسبی روی پیشبرد پروژه خواهد داشت. باید اشاره کرد که در مدیریت پروژه اسکرام، نقطه شروع تعیین شده، لیستی از اهداف و لیستی از نیازها وجود دارند. همچنین، در بیشتر مواقع این مشتریان هستند که اولویت‌ها را مشخص می‌کنند. متدولوژی اسکرام بیشتر در صنعت تولید نرم افزار کاربرد دارد اما به دلیل اهمیت و بازدهی آن در برنامه ریزی پروژه‌ها، بخش‌های دیگر مانند منابع انسانی، فروش و مارکتینگ نیز از آن برای توسعه و پیشرفت امور خود بهره می‌برند.

چهار مفهوم مهم در مدیریت پروژه اسکرام

چهار مفهوم یا به بیان بهتر Artifact در اسکرام وجود دارند که نشان دهنده ارزش و کار هستند. این مفاهیم برای به حداکثر رساندن شفافیت در کارها طراحی شده‌اند و اطلاعات جامع و کاملی از امور فراهم می‌کنند. 

بک‌لاگ محصول (Product Backlog)

این مفهوم به مواردی اشاره دارد که باید انجام شوند و در طول آن تیم با صاحب محصول به دنبال اولویت بندی کارهایی هستند که به صورت انباشت شده یا Backlog در آمده‌اند. در واقع، موارد لازم که برای رسیدن به نتیجه مطلوب از محصول باید انجام شوند، در لیست Product Backlog قرار دارند و این لیست توسط صاحب محصول آماده می‌شود.

بک‌لاگ اسپرینت (Sprint Backlog)

اسپرینت بک لاگ لیستی از آیتم‌ها است که توسط تیم توسعه آماده شده است و باید در طول اسپرینت کنونی به آن‌ها رسیدگی شود. 

پیشرفت پروژه (Increment)

این مفهوم نشان دهنده میزان پیشرفت و توسعه پروژه است و نشان از ارزش آفرینی اسپرینت‌ها خواهد بود. 

نمودار برن‌داون (Burn Down)

چارت برن‌داون یک نمایش بصری از اموری است که باید انجام شوند و شامل دو بخش کارها و زمان لازم برای انجام آن است. به صورت ایده‌آل، این نمودار به صورت کاهشی است و به نسبت کاهش در حجم کارها، به سمت صفر میل می‌کند.

مزایای استفاده از مدیریت پروژه اسکرام

مهم‌ترین نکته‌ای که در مورد مدیریت پروژه اسکرام وجود دارد، امکان تحویل پروژه‌ها و تسک‌ها به صورت سریع و بهینه است. در صورتی که روی مسئولیت پذیری اعضای تیم خود اطمینان دارید و دارای یک تیم تخصصی و حرفه ای هستید، با ایجاد نظم در پروژه‌ها در اسکرام می‌توانید بهترین نتایج را به دست آورید. 

در ادامه چند مورد از مزایای به کارگیری مدیریت پروژه Scrum و ابزارهای آن بیان می‌شوند:

  • استفاده بهینه از زمان و بودجه‌ها
  • امکان تقسیم کردن پروژه‌های بزرگ به تسک‌ها
  • مدیریت پروژه‌ها به صورت دقیق و آماری
  • امکان بررسی نتایج و پیامدها در آخر هر تسک
  • شفافیت در توسعه و پیشرفت نرم افزاری
  • قابلیت دریافت فیدبک از مشتریان و صاحبان پروژه
  • امکان پاسخ سریع به تغییرها و فراهم کردن راه حل‌های مناسب برای آن‌ها
  • سرعت در یافتن مشکلات و دیده شدن تلاش اعضای تیم به صورت شفاف
  • امکان افزایش نرخ بازگشت سرمایه
  • افزایش رضایت مشتریان
  • رشد تعامل و کار تیمی
  • کاهش ریسک پروژه‌ها
  • کنترل بهتر و وسیع‌تر روی تسک‌ها و امور کلی پروژه

قوانین مهم در مدیریت پروژه اسکرام

چیزی که ارزش بالایی به متدولوژی مدیریت پروژه اسکرام می‌دهد، استفاده از تمامی ظرفیت‌های تیم و رهبری صحیح آن است. در یک تیم که تسک‌ها را بر اساس Scrum پیش می‌برد، نظرات هر کدام از اعضا مورد احترام است و تمامی آن‌ها به عنوان یک جزء یکپارچه عمل می‌کنند.

فرهنگ تیمی و یکپارچه بودن

اعضای آن موفقیت پروژه‌ها را تضمین می‌کند و در این بین، تمامی اعضا وظایفی را دریافت می‌کنند که قادر به انجام آن هستند. 

شجاعت

نکته مهمی در اسکرام است و اعضای تیم باید شجاعت نه گفتن و سوال پرسیدن را داشته باشند. این موضوع کمک زیادی به جلوگیری از مشکلات فراوانی خواهد کرد که ممکن است در حین انجام پروژه‌ها به وجود آید.

تمرکز

روی انجام وظایف اصل سوم در موفقیت مدیریت پروژه اسکرام است که بر اساس آن، هر عضوی از تیم پایان دهنده کاری است که به وی محول شده است.

پیشنهاد راه حل‌های جدید

توسط اعضای تیم می‌تواند فرصتی برای عبور از مشکلات باشد. ایجاد فضای باز برای این که اعضای تیم بتوانند پیشنهادها و انتقادهای خود را ارائه دهند، یکی از مهم‌ترین قوانین Scrum است.

احترام

بین اعضای تیم، اسکرام مستر و صاحب پروژه می‌تواند در پیشرفت محصول و رسیدن به اهداف تعیین کننده باشد. احترام به ایده‌ها در یک تیم منجر به ارائه روش‌های خلاقانه و راه گشا خواهد شد و نقش مهمی در تعامل بین اعضای تیم دارد.

آیا باید از مفاهیم مدیریت پروژه اسکرام در تیم خود استفاده کنیم؟

بیشتر از ۲۰ سال از به کارگیری مفاهیم این روش می‌گذرد و به دلیل ساده بودن آن‌ها، اسکرام مورد توجه بسیاری از متخصصان قرار گرفته است. یادگیری مفاهیم این روش نسبتا آسان است و نقش‌ها، رویدادها و تخصص‌ها در آن به سادگی قابل درک هستند. در صورتی که شما با پروژه‌های پیچیده‌ای سر و کار دارید که دارای تسک‌های متعدد و مراحل مختلفی هستند، اسکرام می‌تواند یکی از بهترین راه حل‌ها برایتان باشد.

اسکرام

از این گذشته، ابزارهای دیجیتال و اپلیکیشن‌های گوناگونی ارائه شده است که به کارگیری این متدولوژی را برای مدیران پروژه آسان می‌کند. شما با استفاده از مدیریت پروژه اسکرام به راحتی می‌توانید پروژه‌های پیچیده را به تسک‌های ساده تقسیم بندی کنید و برای هر کدام از آن‌ها اهداف جداگانه‌ای تعیین کنید. در حالتی که یک تسک یا اسپرینت در زمان تعیین شده به اهداف خود رسید، امکان تخصیص تسک‌های بعدی فراهم است.

در کنار این موضوع، گرفتن فیدبک‌ از مشتریان و اعمال نظرات اعضای تیم نیز در مدیریت پروژه اسکرام بخش مهمی از پیشرفت است که شاید در روش‌های مدیریت پروژه دیگر مورد توجه قرار نگیرد.

محدودیت‌ها در مدیریت پروژه اسکرام

در کنار مزیت‌های متعددی که برای مدیریت پروژه Scrum بیان شده است، معایبی نیز برای آن وجود دارد. در مرحله نخست، شاید این روش برای مدیران پروژه روشی جدید به نظر آید که نیاز به آموزش اولیه دارد. همچنین، به کارگیری این متد در پروژه‌های پیچیده نیازمند تخصص بالا در آن و تجربه کاری در مفاهیم این روش است. البته، مزایای این روش به صورتی است که ارزش آموزش و صرف زمان در به کارگیری آن را دارد و می‌تواند کمک بالایی در صرفه جویی هزینه‌ها داشته باشد. در کنار آن، در طولانی مدت، شما می‌توانید زمان انجام تسک‌ها را نیز بالا ببرید و تصمیم‌های عملی در افزایش بازدهی بگیرید.

در ادامه چند محدودیت دیگر مدیریت پروژه اسکرام بیان می‌شود:

  • دشوار بودن یکپارچه سازی با روش‌های مدیریت پروژه کلاسیک
  • نیاز به تغییرات اساسی در سازمان‌هایی که از روش‌های کلاسیک استفاده می‌کردند
  • بهینه بودن تنها با تیم‌هایی با اعضای کم
  • نیاز به افراد آموزش دیده و متخصص در تیم
  • خسته کننده بودن جلسات روزانه برای هماهنگی

ابزارهای مورد استفاده در مدیریت پروژه اسکرام

با کمی جستجو در اینترنت به راحتی می‌توانید ابزارهای محبوب و تخصصی را برای مدیریت پروژه اسکرام مشاهده کنید. این ابزارها که به راحتی از طریق پلتفرم‌های دسکتاپ یا موبایل قابل دسترس هستند، اپلیکیشن‌های پیشرفته و جامعی را نیز در اختیار شما قرار می‌دهند. باید گفت، بیشتر این ابزارها دارای پلن‌های پایه و رایگان هستند که شما می‌توانید با استفاده از آن‌ها امور مربوط به مدیریت پروژه‌ها را پیگیری کنید.

شاید مهم‌ترین این ابزارها برای ما ترلو باشد که دارای پلن رایگان برای تیم‌ها و مدیریت پروژه‌های شخصی است. چند مورد از ابزارهای دیگر به صورت زیر هستند:

جیرا (Jira)

جیرا یکی از پلتفرم‌های محبوب و شناخته شده در حوزه مدیریت پروژه‌های Agile است که قابلیت‌های بی نظیری دارد. شما می‌توانید در این پلتفرم پروژه‌های معمولی یا پیچیده را مدیریت کنید که بسیاری از شرکت‌های فناوری اطلاعات و توسعه نرم افزار از آن بهره می‌برند. قابلیت گزارش گیری پیشرفته، داشبوردهای کاملا شخصی سازی شده، قابلیت جست‌و‌جوی پیشرفته و ابزارهای امنیتی از جمله امکانات این پلتفرم هستند.

پلتفرم مان‌دی (Monday)

این پلتفرم نیاز شما برای مدیریت پروژه‌های معمولی و بزرگ را بر طرف خواهد کرد. شما با استفاده از این ابزار به راحتی می‌توانید شخصی سازی‌های متعددی برای تسک‌های مختلف تعیین کنید و هر پروژه را به صورت تقسیم بندی شده و زمان بندی به نتیجه برسانید. شروع به کار با این ابزار آسان است و در آن امکانات متعددی برای کنترل شفاف پروژه‌ها و پیگیری تسک‌ها وجود دارد.

اسپرینتس (Sprints)

مفاهیم متدلوژی اجایل به کلی در Sprints به کار گرفته شده است و در این ابزار یک رابط کاربری محبوب و زیبا برای مدیران پروژه فراهم شده است. در صورتی که قصد نصب یک ابزار روی تلفن هوشمند خود را دارید که بتواند تمامی امور را مدیریت کند، این نرم‌افزار یک گزینه تمام عیار خواهد بود. باید اشاره کرد که تمامی تسک‌ها در این ابزار قابل برنامه‌ریزی و شخصی‌سازی هستند و شما می‌توانید تمامی اولویت‌ها و زمان بندی‌ها را در آن کنترل کنید.

میسترتسک (MeisterTask)

این پلتفرم یکی از حرفه‌ای ترین و پیشرفته‌ترین ابزارهای متدولوژی Agile است که رابط کاربری زیبا و قدرتمندی را در اختیار شما قرار خواهد داد. در صورتی که آسان بودن استفاده و متنوع بودن امکانات برایتان اهمیت داشته باشد، MeisterTask از بهترین انتخاب‌ها است. این ابزار دارای اپلیکیشن کاربردی برای تلفن همراه است که قابلیت مدیریت پروژه‌ها و تسک‌ها را به صورت شخصی سازی شده فراهم می‌کند.

آسانا (Asana)

آسانا دارای قابلیت‌هایی است که می‌توانید در آن مدیریت پروژه اسکرام را نیز به کار بگیرید. این ابزار نمونه‌های آماده‌ای را در اختیار شما قرار خواهد داد تا بتوانید مدیریت پروژه‌های خود را دنبال کنید و روی آن کنترل کاملی داشته باشید. قدرت زمان بندی عالی، تمپلیت‌های مختلف و امکان مدیریت جلسات از جمله بهترین قابلیت‌های آسانا هستند.

اسکرام‌وایز (ScrumWise)

در ابزار اسکرام وایز که به صورت اختصاصی برای به کارگیری متدولوژی اسکرام طراحی شده است، شما به روشی آسان برای شروع به کار دسترسی دارید. این ابزار دارای قابلیت‌های متنوعی است که می‌توانید بک لاگ‌های مختلفی را ایجاد کرده و آن‌ها را برنامه ریزی کنید. باید گفت، امکان تقسیم بندی تسک‌ها در زیر برنامه‌ها و چک لیست‌های مختلف نیز وجود دارد تا به صورت بهینه و سریع بتوانید پروژه‌ها را مدیریت کنید.

مدیریت پروژه اسکرام

مدیریت پروژه اسکرام از بهترین متدهایی است که می‌توان در آن مفاهیم Agile Development را به کار گرفت. به عنوان یک مدیر پروژه، کنترل روی بخش‌های مختلف و تسک‌های گوناگون از جمله اساسی‌ترین دغدغه‌ها است که داشتن یک ابزار مدیریتی می‌تواند خیال شما را از این مشکلات راحت کند. امروزه مدیریت پروژه‌ها در بخش فناوری اطلاعات، مارکتینگ و توسعه نرم افزار از موضوعات مهم است که با به کارگیری ابزارهایی مانند ترلو و Jira می‌توانید به یک راه حل عملی دست پیدا کنید. منتظر نظرات شما در ادامه مطلب هستیم.

نویسنده

این مقاله را دوست داشتید؟

مقالاتی که «نباید» از دست بدهید!

دیدگاه‌ها و پرسش‌و‌پاسخ

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *